Co jíst, když trpíte na afty? Dalo by se předpokládat, že cibule svou ostrou chutí bude dráždit sliznici dutiny ústní a vyvolávat afty, ale je tomu právě naopak. Pravidelná konzumace cibule, která obsahuje sloučeniny síry s antiseptickými vlastn ostmi zabraňuje tvorbě aftů. Také obyčejný česnek má léčivý vliv na nepříjemné afty.

Měsíček lékařský u nás dříve nechyběl v žádné venkovské zahrádce. Pěstoval se pro zářivě krásné květy, ale také pro léčivé vlastnosti. Čaj z měsíčku má hojivé účinky i na afty. Lze jej použít k pití nebo ke kloktání.

Ústní dutinu s afty můžete vyplachovat vodou smíchanou s citronovou šťávou a medem. Pomáhá i vyplachování nebo kloktání nálevem z borůvek (čerstvých nebo sušených). Nálev z borůvek připravíte tak, že jednu lžičku borůvek přelijeme šálkem teplé vody a necháte osm hodin stát.

Trpíte-li obtížnými afty, zvyšte příjem vitaminu C, který posiluje imunitu a pomáhá při hojení sliznic. Účinnost tohoto vitaminu zvyšují bioflavonoidy. Příčinou bolestivých aftů v ústech může být nevhodná strava s nedostatkem vitaminů skupiny B, zejména B6, B 12 a kyseliny listové.
(žuk)

DODATEK
Bioflavonoidy jsou látky rostlinného původu, které jsou obsaženy prakticky ve všech rostlinných buňkách. Nejsou pro naše tělo nepostradatelné, nemůžeme je tedy označit za klasické vitaminy.
 

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2219815
DnesDnes334
VčeraVčera639
Tento týdenTento týden334
Tento měsícTento měsíc12340

Partnerské weby