S pálením žáhy se denně setkává asi desetina dospělé populace. Za život tato komplikace potká skoro 40 % dospělých a běžně se vyskytuje u poloviny těhotných žen. U těhotných žen se považuje za normální a často příznaky samovolně odejdou s porodem.
Jedná se o zpětný návrat žaludečních šťáv do jícnu. Silně kyselé žaludeční šťávy dráždí sliznici jícnu a dochází tak k nepříjemnému pocitu „pálení žáhy“. Jedním z důvodů pálení žáhy může být tzv. hiátová kýla. Jde o poruchu, kdy část žaludku vyhřezne otvorem pro jícen nad bránicí do mezihrudí, a tudíž se usnadňuje nechtěný návrat žaludečních šťáv zpět do jícnu. Další důvody pálení žáhy souvisí se stravou a životním stylem. Jde o nepravidelné stravování, velké porce jídla a večerní přejídání. Potraviny, které obecně vyvolávají pálení žáhy, jsou tučná jídla - majonéza nebo smažená a fritovaná jídla, silně kořeněná nebo příliš horká a studená jídla, silná káva, kyselé nápoje jako červené a bílé víno. Dále také hůře stravitelné pokrmy jako luštěniny, cibule, vajíčka natvrdo, zelí nebo čerstvý chléb. Velkou příčinou pálení žáhy může být i alkohol nebo kouření tabáku. Důvodem je také nadváha a stres.
Předcházení obtížím souvisí s úpravou jídelníčku a životního stylu. Doporučené jsou menší porce jídla častěji a pravidelně během dne. Do jídelníčku se doporučuje zařadit ovoce a zeleninu. Z krátkodobějšího hlediska ulevuje vypít sklenici čisté vody, spát s hlavou ve zvýšené poloze a nedoporučuje se „odpočívat“ po jídle večer.
(toh)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1973205
DnesDnes687
VčeraVčera871
Tento týdenTento týden1558
Tento měsícTento měsíc18810

Partnerské weby