Artritida se řadí mezi tzv. civilizační choroby, tedy ty, které jsou spojeny s nezdravým způsobem života a stravování. Pod názvem artritida se skrývá více než sto různých chorob. Onemocnění napadá zejména klouby na prstech rukou a nohou, zápěstí, lokty, kolena a hlezenní klouby. Riziko choroby stoupá s věkem, ale rozvoj nemoci můžeme ovlivnit dávno předtím. Pro udržení dobrého stavu kloubů a kostí je nutné zajistit v mládí potřebnou výživu s dostatkem vitaminů, minerálních látek a želatiny.
Hlavní roli při artritidě hrají tkáňové hormony vyvolávající záněty. Hormony se v těle tvoří z nenasycených mastných kyselin, tzv. arachidonových kyselin. Jsou do těla dodávány potravou a jejich množství ovlivňuje intenzitu zánětlivé reakce. Vyskytují se převážně v potravinách živočišného původu, především v tučném vepřovém mase, hovězím mase, vnitřnostech, vaječném žloutku, játrové paštice nebo sýru camembert. Podle některých studií lidé, kteří denně konzumují maso, zdvojnásobují riziko onemocnění oproti těm, kteří maso jedí jen dvakrát týdně.
Je známa skupina potravin - rajčata, brambory, reveň a špenát - při jejichž časté konzumaci se příznaky artritidy zhoršují. Je vhodné omezit příjem cukru a sladkostí všeho druhu, neboť je prokázáno, že vysoká hladina cukru v krvi záněty zhoršuje.
Nedoporučuje se jíst smažené a těžko stravitelné a grilované pokrmy. Důležité je omezit v jídelníčku vysoce rafinované a průmyslově zpracované potraviny. Projevy artritidy zhoršuje i zvýšený příjem alkoholu. Pokud si všimnete, že některá potravina zhoršuje obtíže, vypusťte ji ze svého jídelníčku třeba na dobu jednoho měsíce. Pak ji znovu zkuste do jídelníčku zařadit, a budete-li opět pozorovat zhoršení, vyřaďte ji navždy.
(map)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2258870
DnesDnes459
VčeraVčera751
Tento týdenTento týden459
Tento měsícTento měsíc14278

Partnerské weby