Zánětlivá střevní onemocnění postihují buď celou trávicí trubici, nebo její část. Do této skupiny patří hned několik příbuzných onemocnění, například Crohnova choroba či ulcerózní kolitida - zánět tlustého střeva.
Příčiny těchto potíží nejsou zcela známy, ale předpokládá se, že velkou roli hraje dědičnost. Bylo prokázáno, že více než třetina pacientů je z rodin, v nichž někdo trpí touto chorobou. Vznik onemocnění může způsobit i infekce, snížená odolnost organismu, stres či přecitlivělost na některé potraviny.
Co si dát na talíř?
Jakmile se nemoc rozvine, většinou působí jakékoliv jídlo velké potíže. Pacient také často trpí ztrátou chuti k jídlu a dieta pod dohledem lékaře je nezbytná.
+ Zdravotně prospěšné účinky borůvek na střeva jsou známy již dlouho. Větší ochranný efekt získáme, pokud je budeme konzumovat s probiotickými potravinami - například jogurtem, který obsahuje živé bakterie laktobacily nebo bifidokultury. Pomáhají i probiotické doplňky - které navíc zvyšují odolnost organismu proti nemocem.
+ Často se příznaky choroby zhoršují po konzumaci určitých jídel, k nimž patří zejména obiloviny, kvasnice, ořechy, čokoláda, čerstvé ovoce, plody moře či nakládaná zelenina. Trávicí trakt dráždí umělé přísady do potravin a konzervační látky, zcela nevhodné jsou smažené pokrmy.
+ Doporučuje se vyhýbat potravinám s vysokým obsahem vlákniny. Také některé nápoje, jako je alkohol, kofein a nápoje sycené kysličníkem uhličitým, dráždí trávicí trakt.
(žuk)

DODATEK
Tradiční prostředek při zažívacích potížích je heřmánkový čaj, který zklidňuje žaludek a tlumí zánětlivé projevy onemocnění. Čaj pijeme 2-3krát denně.

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2258880
DnesDnes469
VčeraVčera751
Tento týdenTento týden469
Tento měsícTento měsíc14288

Partnerské weby