Jaro nastupuje v plné síle, a tak se můžeme směle vydat do přírody na bylinky. V dubnu si lze zajistit kořen čekanky obecné - lidově čaganka, cikorie, koření svatého Petra, německá káva, koření kozího cecku, ale také podražník. V červenci a září se sbírá celá čekanková nať.
Salát z čekanky byl již znám starým Egypťanům a doktor Galenos zvláště zdůrazňoval jeho dobré léčivé účinky, které tělo posilují. P. A. Mattioli - renesanční lékař a botanik italského původu - psal, že čekanka je výborná proti rozpálení jater a doporučoval ji vařit s ječným sladem a přikládat, když cítíme velkou bolest v hrdle.
Čekankový odvar
Budete potřebovat jednu čajovou lžičku jemně řezané drogy, může být celá nať i s kořenem. Toto množství stačí na čtvrt litru vody. Nechte krátce přejít varem, odstavte, sceďte a popíjejte chladný ráno a večer po jednom šálku při žlučníkových potížích, chorobách močového měchýře a po žloutence. Z mladých lístků si můžete připravit čekankový salát, který podporuje chuť k jídlu a upravuje zažívací potíže.
Na podzim zbavte čekanku listí a kořeny uložte v tmavém sklepě. Během zimních měsíců budete sklízet malá srdíčka nových listů, a ty si upravte stejným způsobem jako hlávkový salát.
(res)
DODATEK
Po několik století byla čekanka obecná považována za čarovnou bylinku, která přináší štěstí a lásku. Kdo vyryl její kořen na svátek svatého Jakuba jelením parohem ze země, ten mohl získat lásku člověka, po kterém toužil.

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2199977
DnesDnes213
VčeraVčera541
Tento týdenTento týden3479
Tento měsícTento měsíc9727

Partnerské weby