Paní Naďa V. do redakce poslala fotografii ze své zahrady a píše: „Mám kouty zahrady plné těchto drobných kvítků. Babička těm modravým kytičkám říkávala bouřka, ale jak se to jmenuje doopravdy? Likviduji to jako plevel, ale napadlo mě, zda nemá ta rostlinka i nějaký léčivý účinek a význam…“
Jde o popenec a skutečně to bývala kdysi uznávaná léčivá bylina, kterou lze navíc využít i v kuchyni jako koření. Homér popenec zmiňoval jako jednu z rostlin, která má koagulační schopnosti, lze ji tedy použít jako syřidlo. Ve středověku byl popenec dokonce považován za zázračnou rostlinu, lidé věřili, že je ochrání před morem a také před případnou kletbou či očarováním. V přírodě roste popenec břečťanovitý (břečťanolistý, obecný) poměrně hojně na loukách, stráních, v křovinách i podél cest. Má částečně plazivé lodyhy, může dorůstat až do výšky kolem 30 centimetrů. Je rozšířen téměř v celé Evropě, v severní Asii, zasahuje až do Japonska. U nás jeho drobné okrouhlé (ledvinovité až srdčité) zubaté lístečky raší v březnu, modrofialové květy připomínají květy hluchavky.
Kdy sbírat popenec a jaké má účinky?
Nať pro léčebné účely by se měla sbírat v době květu - tedy v měsících dubnu až červenci (mladé lístky do kuchyně lze ovšem sbírat už dříve). Popenec obsahuje třísloviny, silici, draselné soli, cholin, saponiny, hořčinu glechomin a další složky, v čerstvé nati jsou také provitamin A, vitamin C atd. Popenec má hojivé, dezinfekční a močopudné účinky, doporučuje se lidem se sníženou žaludeční kyselostí a nedostatečnou tvorbou žluči. Díky vonným silicím pomáhá i při poruchách trávení nebo proti nadýmání. Podpoří organismus i při zánětech horních cest dýchacích a chronické bronchitidě.
Léčivý čaj
Čaj se připravuje ze směsi s dalšími bylinami. Je třeba smíchat 25 g sušených lodyh popence, 25 g sušených listů šalvěje a 50 g sušené natě yzopu. Jedna lžička směsi se přelije šálkem vroucí vody, pijí se čtyři šálky denně.
Popenec v kuchyni
Pokrmům kromě řady prospěšných látek a lahodné kořeněné chuti popenec dodá i příjemné aroma. V kuchyni ho lze upotřebit jak čerstvý, tak sušený. Čerstvě nasekaná bylina se přidává hlavně do tvarohu, bramborových salátů, do polévek nebo vaječných omelet. Sušeným popencem se koření především mletá masa, dušená zelenina a zeleninové polévky.
(šál)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2181709
DnesDnes181
VčeraVčera558
Tento týdenTento týden739
Tento měsícTento měsíc8648

Partnerské weby