Špenát bývá označován za krále zeleniny. Lidoví léčitelé doporučují obklady z vařených listů namáčených v olivovém oleji přikládat na žaludek při onemocnění trávicího traktu nebo zápar ze semen užívat při zácpě a zpomalené peristaltice střev. Vitamin C, který bohatě špenát obsahuje, zvyšuje imunitu, zpomaluje stárnutí, pomáhá chránit organismus před karcinogenními chorobami, účinně bojuje proti únavě, chrání cévy, má nezanedbatelnou funkci při stavbě kostí a svalové hmoty. Špenát prospívá také srdci. Jeho antioxidační vlastnosti dokáží předcházet škodlivé oxidaci cholesterolu, která je pro srdce a cévy mimořádně nebezpečná. Čerstvý je vynikající živinou pro zažívací ústrojí, která tělo dokonale čistí a regeneruje. Není bez zajímavosti, že častější zařazování špenátu do jídelníčku může podle odborníků pomáhat předcházet degeneraci žluté skvrny v sítnici a vzniku šedého zákalu. Také má významnou úlohu v boji proti stresu, svalovým křečím, udělá dobře nervovému systému.
Možná nevíte, že špenát je jednou z nejvýznamnějších potravin na světě, která má minimum kalorií a pomáhá při hubnutí. Patří totiž mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem. To znamená, že pokud sníme potravinu s vysokým glykemickým indexem, prudce stoupne hladina cukru v krvi. Tělo začne produkovat inzulín, aby vysoký cukr v krvi snížilo. Následně pak začne cukr klesat, což se projeví tím, že začne mít brzy chuť na další přísun jídla. Ze špenátu se energie uvolňuje postupně, člověk zůstává na delší dobu sytý.
Konzumaci špenátu by však měly velmi pečlivě zvážit osoby, které se léčí s poruchou srážlivosti krve, s onemocněním ledvin nebo dnou.
(mp)
RADA SPIRITU
Špenát v jídelníčku napomáhá zdravějším vlasům a nehtům, k zachování mladistvého vzhledu, v boji proti vráskám.

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

2099737
DnesDnes869
VčeraVčera552
Tento týdenTento týden6719
Tento měsícTento měsíc21523

Partnerské weby