Z rostlinné říše lidé odjakživa čerpali sílu. Nejrůznější bylinky dokázaly léčit řadu zdravotních problémů již od dávnověku. Dnes již nemusíme vyrážet na luka a pracně sbírat léčivky jako naše prababičky. Vlastnoručně si je natrhat či vypěstovat na zahrádce má také své kouzlo.
Nálev
Natrhané bylinky lehce pokropíme, poté je přelijeme vařící vodou a necháme přikryté pod pokličkou asi 20 minut louhovat. Po vychladnutí je přecedíme.
Mastička
Do čistého (nejlépe domácího) sádla, másla či čisté vazelíny vmícháme trošku včelího vosku, lžičku stolního oleje a bylinkový prášek. Pečlivě rozmícháme a necháme zchladnout. V chladu uchováváme po celou dobu používání.
Prášek
Bylinky důkladně rozdrtíme nebo umeleme. Prosijeme přes jemné sítko a uložíme do skleniček s pevným uzávěrem.
Výluh
Bylinky přelijeme chladnou vodou a necháme stát 24 hodin. Občas nádobku protřepeme a druhý den scedíme.
Šťáva
Čerstvě natrhané bylinky vylisujeme v lisu na ovoce. Nepoužíváme nádoby kovové ( složení šťáv by se mohlo znehodnotit), ale porcelánové, keramické či skleněné.
Odvar
Bylinky přelijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Kořínky a kůru vaříme půl hodiny. Lístky a stonky povaříme 15 minut. Pak je necháme pod pokličkou asi 5 minut „dojít“ a odvar scedíme.
(ngn)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

2234512
DnesDnes326
VčeraVčera671
Tento týdenTento týden3020
Tento měsícTento měsíc10577

Partnerské weby