Od nepaměti patřil celer na seznam afrodiziak, která měla podpořit u pánů chuť na sex. Našemu tělu je ale prospěšný i po jiné stránce, v lidovém léčitelství má mnohostranné využití. Celer se doporučuje při zácpě, pomáhá léčit bolesti kloubů, celerová šťáva povzbuzuje látkovou přeměnu, působí proti artritidě. Nakrájený na plátky nebo rozstrouhaný posiluje žaludek, šťávu z čerstvé hlízy je vhodné užívat při onemocnění ledvin, neuróze. Pozoruhodný je obsah vápníku, železa a draslíku, čímž se celer řadí k vysoce zásadotvorné zelenině, kterou je vhodné jíst při překyselení organismu. Jak naznačují mnohé studie, celer lze využívat při léčení migrény, osteoporózy, nespavosti. Současně čistí krev, kumariny a další látky v něm obsažené pomáhají v boji proti rakovině, důležitou roli sehrávají při tvorbě bílých krvinek. Platí také jako přírodní medicína na snižování krevního tlaku a cholesterolu v krvi. Vitaminy a důležité minerální látky v celeru posilují imunitní systém. Pro vysoký obsah vlákniny patří celer na dietní jídelníček, sto gramů této zeleniny obsahuje pouhých devatenáct kalorií. Kromě toho snižuje apetit, chuť na sladká nebo mastná jídla. Pravidelná konzumace celeru zlepšuje funkci ledvin, a tak napomáhá urychlit proces odstraňování toxinů z těla. Celer platí za regulátora pohlavních hormonů, odstraňuje frigiditu, zvyšuje plodnost.
(pru)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

2237379
DnesDnes484
VčeraVčera833
Tento týdenTento týden1317
Tento měsícTento měsíc13444

Partnerské weby