Do našich kuchyní se pozvolna dostávají nové druhy olejů, které u nás byly donedávna neznámé. Podívejme se na tři z nich, které prospějí našemu tělu i duši a které se uplatní v teplé i studené kuchyni, při léčbě, masážích, detoxikaci nebo při koupání.
Sezamový olej
Olej ze semen sezamu indického uvádějí už nejstarší védské spisy staré tisíce let. Zmínil ho i Petr Ondřej Mathioli, jehož Herbář neboli bylinář vyšel česky v roce 1562. Doporučoval ho hlavně jako skvělý prostředek při neduživosti střev. „V ájurvédské medicíně se cení jako prostředek s nejlepšími účinky pro zevní použití na masáže i na ústní výplachy. V Indii ho proto najdete v každé kuchyni i domácí lékárně,“ upozorňuje na jedinečné vlastnosti tohoto oleje MUDr. David Frej, autor knihy Ájurvéda – medicína zdraví a dlouhověkosti v praxi českého lékaře. Pro své osobité aroma a jednoduché pěstování se považuje za vůbec první rostlinný olej používaný lidmi, který byl součástí kuchyně i medicíny údajně ještě dřív než olivový. Obsahuje až 80 procent omega-6 a omega-9 mastných kyselin, celý komplex vitaminů a minerálů a také důležitý lecitin. Na pečení nebo smažení se nehodí, ale můžete jej přidávat do hotových jídel, vařené rýže, prosa nebo luštěnin.
Sezamový olej zlepšuje průchodnost cév a působí příznivě na srdce, bolesti hlavy a poruchy metabolismu. V játrech podporuje metabolismus tuků a jako účinný antioxidant reguluje a vyživuje růst buněk, zejména v oblasti trávicího traktu. V laboratorních pokusech dokonce dokázal zastavit množení rakovinných buněk tlustého střeva a podobný účinek byl zjištěn i u rakoviny žaludku. Proto se doporučuje po ozařování. Má skvělé účinky u lupénky a lupů, lze ho používat na kůži poškozenou vystavením větru nebo slunci a na spáleniny.
Rýžový olej
Rýžový olej se vyrábí z rýžových otrub, součásti zrna, které se nachází mezi slupkou a jádrem. Je považován za zdravou alternativu k běžným olejům na vaření, protože je bohatý na vitamin E, který zpomaluje oxidační procesy. Díky tomu je méně náchylný ke žluknutí. Vedle omega nenasycené mastné kyseliny je v něm i významný přírodní antioxidant gamma-oryzanol.
Rýžový olej je lehce stravitelný a výborný pro vaření. Přes jemně rýžový nádech neovlivňuje chuť pokrmů a jeho výhodou je vyšší bod rozkladu a nízká přilnavost. Je vhodný pro smažení nebo pečení, ale i k přípravě salátů a především dresinků.
Meruňkový olej
Olej z meruňkových jader se vyrábí lisováním jader pecek meruňky obecné zastudena. Obsahuje velké množství minerálů, zejména draslík, a řadu nenasycených esenciálních mastných kyselin. Obsahuje kompletní řadu vitaminů B a dokonce i vitaminy B15, B17 a B19, což je ve světě léčivých olejů opravdu výjimka. Je pro něj typické jedinečné aroma bez rušivých chuťových příměsí. Trvanlivost meruňkového oleje je v temnu a při teplotě do 15 °C rok, ovšem určitě vám tak dlouho nevydrží, protože si ho oblíbíte jako součást zeleninových a ovocných salátů. Je lepší nepoužívat ho do teplých pokrmů, aby se neznehodnotily jeho obsahové látky. Traduje se o něm také, že pomáhá při léčbě rakoviny, pozitivně působí na zrak a díky potenciálnímu nepatrnému podílu kyanovodíku může pomáhat při léčbě poruch srdeční činnosti. Využívá se i v kosmetice, hodí se na všechny typy pleti a je účinný při akné a ekzému u malých dětí. Při domácí masáži skvěle využijete jeho schopnost podporovat kožní metabolismus, protože obnovuje vlhkost kůže a uchovává ji pružnou.
(hen)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

2237382
DnesDnes487
VčeraVčera833
Tento týdenTento týden1320
Tento měsícTento měsíc13447

Partnerské weby