Artyčoky byly velice drahým zbožím, jedním z nejoblíbenějších pokrmů lidí z bohatších vrstev. První zmínky o jejich existenci pocházejí už ze starověkého Egypta. Artyčok je velmi lehce stravitelný, pro skutečné gurmány je konzumace srdíčka velký požitek, také jeho lístky jsou vynikající delikatesou. I lidová medicína blahořečí artyčoku. Pro své skvělé dietetické vlastnosti se doporučuje diabetikům, látky obsažené v artyčoku zmírňují žaludeční a střevní potíže. Konzumace této zeleniny hořkosladké chuti prospěje lidem se žlučníkovými chorobami i těm, kdo chtějí zhubnout. Má protialergický účinek, což se hodí především při léčbě ekzémů. Tato takřka zapomenutá zelenina podporuje obranyschopnost těla, pomáhá snižovat vysoký krevní tlak, podporuje pravidelnou stolici, odstraňuje plynatost. Artyčoku budeme vděční za mladistvý vzhled, dobré trávení a metabolismus, za regeneraci a ochranu buněk před působením volných radikálů. Je dobré vědět, že artyčok udržuje srdce ve skvělé kondici, uplatní se při jarních očistných kúrách, neboť detoxikuje játra.
(se)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1947704
DnesDnes544
VčeraVčera653
Tento týdenTento týden4615
Tento měsícTento měsíc17359

Partnerské weby