Semena fenyklu využívá občas v kuchyni každý z nás. Pochází z tzv. fenyklu zahradního. Existuje ale ještě jeden druh fenyklu, zvaný florentinský. Ten je jedlý celý. Pochází z Itálie, kde je velmi oblíbený, ale pěstovat se dá i u nás. Listy fenyklu jsou vynikající součástí salátů a zeleninových pokrmů. Pro svou nasládlou chuť se hodí do sladších polévek a omáček. Mladými výhonky lze dochucovat saláty a teplé pokrmy. Vynikající a velmi zdravá je fenyklová šťáva - čerstvý fenykl florentinský obsahuje až 90% vody, která napomáhá tvorbě krve a je tak užitečná při menstruačních potížích. Výborný je fenykl dušený na cibulce a posypaný strouhaným sýrem. V Itálii se listy fenyklu přidávají do rybích omáček.
Stejně jako semena fenyklu mají jeho řapíkaté listy řadu léčivých účinků. Např. pomáhají rozpouštět hleny, povzbuzují činnost zažívacího traktu, zmírňují zápach z úst a působí močopudně. Díky vysokému obsahu vitaminu C, aminokyselin a stopových prvků pomáhají posilovat imunitu. Jsou bohaté také na železo a draslík.
Fenykl je vynikající dietní a detoxikační prostředek - váže na sebe tuky a jedovaté látky. Držíte-li dietu, fenykl do svého jídelníčku určitě zařaďte.
O detoxikačních a zeštíhlujících účincích fenyklu věděli už lidé ve středověku. Římanky si pro udržení štíhlé linie často připravovaly fenyklový salát. Mniši zase před bohoslužbou přežvýkávali listy fenyklu - věřili totiž, že pomáhá mírnit kručení v žaludku. Fenykl uctívali nejen staří Římané, ale i Řekové a Egypťané. K nám se fenykl dostal díky benediktinům, kteří jej užívali zejména při zažívacích potížích.
Dvěma hlavními složkami oleje ze semen fenyklu jsou trans-anetol (chutnající sladce) a fenchon (chutná nepříjemně hořce), spolu s několika příjemně vonícími terpenoidy. Relativní množství těchto hlavních složek určuje celkovou sladkost nebo hořkost. Dva hlavní druhy fenyklu - hořký fenykl a sladký fenykl - se tedy liší složením svého oleje. Sladký fenykl obsahuje podstatně více anetolu a méně fenchonu. Je známo, že anetol a fenchon mají vlastnosti, které přispívají k vykašlávání, fenykl je tak užíván k odstraňování tekutých hlenů z dýchacího traktu.
Nejsou známy žádné kontraindikace použití fenyklu, i když lidé, kteří vědí, že jsou citliví na další rostliny z tohoto rodu Apiaceae, by jej neměli užívat. Nedoporučuje se užívat jej během těhotenství. Alergické reakce jsou velmi vzácné. Tu a tam může mít některá osoba užívající fenykl problémy s citlivostí na sluneční světlo. Fenykl se považuje za bezpečný prostředek, když se užívá po krátkou dobu. Neměl by se používat jako lék po dobu delší než dva týdny. Při přetrvávajících trávicích problémech či potížích dýchacího traktu je třeba ale vždy vyhledat lékaře.
(ng)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2276912
DnesDnes23
VčeraVčera1344
Tento týdenTento týden1367
Tento měsícTento měsíc9161

Partnerské weby