Máte rádi zelný salát? Neumíte si představit bez dušeného zelí vepřovou pečeni? Možná nevíte, že v lidové medicíně platí zelí za skvělý univerzální lék. Jeho pravidelná konzumace zlepšuje střevní peristaltiku, napomáhá k rychlejšímu vylučování toxinů a odpadních látek, podporuje vyprazdňování, předchází zácpě. Kyselé zelí obsahuje velké množství vitaminu B, který je důležitý pro mozek, podporuje duševní svěžest, odbourává stres, je dobré po něm sáhnout při depresi. Obsahuje velké množství minerálních látek a stopových prvků. Zejména síra sehrává významnou úlohu při metabolismu tuků.
Už naše babičky často využívaly zelí jako hojivou medicínu. Zelnou šťávu osladily medem, přidaly žloutek a měly báječný lék na chrapot a ztrátu hlasu. Saláty z čerstvého nebo kysaného zelí jsou vhodným pokrmem při cukrovce, obezitě, prevencí aterosklerózy. Zelná šťáva platí jako účinný nápoj při vředech v trávicím traktu, na posílení organismu v rekonvalescenci, při onemocnění jater. V neposlední řadě pravidelná konzumace této zeleniny podporuje tvorbu červených krvinek, posiluje imunitní systém, má pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi, je osvědčenou prevencí proti nádorovému bujení. Ve starých herbářích najdeme spoustu receptů k vnějšímu použití zelných listů. Mají například zmírňovat potíže s hemoroidy, obklady z nich pomáhají při neuralgických bolestech, problémech s klouby nebo prostatou.
(mav)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2276920
DnesDnes31
VčeraVčera1344
Tento týdenTento týden1375
Tento měsícTento měsíc9169

Partnerské weby