Pokusy dokazují, že konzumace cibule může pomáhat snížit hladinu cholesterolu, protože zvyšuje hladinu lipoproteinů s 

vysokou hustotou, které odplavují cholesterol z tělních tkání a arteriálních stěn. Odborníci rovněž tvrdí, že ať už syrová nebo vařená cibule chrání krev před škodlivými účinky mastných jídel. Ukázalo se totiž, že obsahuje látku, která pomáhá snižovat krevní srážlivost a může zvýšit proudění krve, čímž jsou sraženiny snadněji odstraňovány. Existují už také důkazy o tom, že cibule pomáhá chránit před oběhovými chorobami, jako jsou onemocnění koronárních cév, trombózy a široké škály stavů doprovázených záchvaty mrtvice a špatným oběhem. Navíc se dá použít jako prostředek proti zácpě. Vědci také zkoumají schopnost cibule zabránit růstu rakovinových buněk. Vzhledem k těmto vynikajícím vlastnostem by zajisté neškodilo zařadit cibuli do našeho jídelníčku častěji.
(vel)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2281769
DnesDnes37
VčeraVčera1209
Tento týdenTento týden37
Tento měsícTento měsíc14018

Partnerské weby