Těžko říci, jestli je plevel zelenina, zdraví prospěšné účinky však má prokazatelně stejně pozitivní. A je tu jeden velký rozdíl: zelenina ze supermarketů se za svého krátkého života ve velkých sklenících skoro vůbec nepotká s hlínou. Roste z vody a hnojiv. Země však dává živiny rostlině, a ta je pak předává do těla lidem. Když není země, nejsou živiny.
Běžná rajčata nejsou obzvlášť zdravá, jsou to hydroponické příšerky obsahující minimum důležitých vitaminů a navíc jsou napuštěné chemickými hnojivy. A ostatní zelenina je na tom jen o málo lépe.
Hořké chutě vyrovnávají sladké
Naše lesy a louky jsou stále ještě plné zelených lístků a květů, které rostou ze zdravé hlíny, jsou plné vitaminů a naprosto zdarma.
V dávných dobách jedl člověk hořké a silně chuťově výrazné byliny běžně, zatímco dnes převažuje ve stravě sladká a slaná chuť, hořké je tak leda pivo a káva. Proto dost možná máme tak velkou chuť na kávu a pivo, protože naše tělo volá po hořkém. Hořká chuť prospívá trávení, když jíme hořké, méně nám škodí přemíra sladkého. Hořčiny napomáhají zpracování cukrů a nejdůležitější je, že hořké jídlo pomáhá játrům a ledvinám, aby se čistily. Lidská strava, ochuzená o hořkou chuť, je nevyvážená. Zkuste zařadit hořké potraviny do jídelníčku a možná se zázračně vytratí chuť na přemíru kávy či piva. Plevel je výborná volba a je zdarma.
Intuice hovoří nejlépe
Lze být i hořčinový fajnšmekr a vytvářet úžasné plevelové pochoutky. Obzvlášť zajímavá je kombinace hořké a sladké chuti, například pampeliškový salát s oříšky a medem.
Experimentální plevelová očistná kúra je zábavná, omladí vaše tělo a zažívání a můžete si pohrát s tím, že si při pohledu na louku představíte, co byste nejraději zbaštili a pak se podíváte do herbáře, co je to za bylinku a k čemu je. Často je člověk překvapen, že měl chuť právě na to, co podle moudrých knih prospívá oblasti, kde má nějaký zdravotní problém. Naše intuice umí hovořit lépe než kdejaký odborník. Samozřejmě je intuici vždycky třeba ověřit v dobrém herbáři. Opravdu není rozumné zbaštit vše, co roste na louce… Při experimentování ale budete daleko spíše překvapeni, kolik rostlin, které znáte jen jako běžný plevel, umí být výtečná příloha k obědu.
Chlupatý svízel do salátu
Co se týče rostlin chlupatých, tam je třeba mimořádného odhodlání a fantazie. Například svízel přítula, plevel, který se v létě zachytává na nohy, obsahuje přírodní kumarin, který má prokazatelně zklidňující účinky. Má také silný chlupatý stonek a při chroupání má člověk pocit, jako kdyby jedl stonožku. Před několika lety jsem se naši rozhádanou zahrádkářskou společnost několikrát pokoušela na uklidnění pohostit salátem ze špenátu, rajčat a především čerstvoučkého svízele přítuly. A jedla jsem si to samozřejmě pokaždé sama... Po těchto zkušenostech ho tedy doporučuji spařit, výborný je také do polévky. Ale o tom příště.
Helena Vilemína Čadanová
S autorkou se můžete potkat na zářijovém zájezdu se Spiritem do řecké Nea Vrasny

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2182775
DnesDnes100
VčeraVčera528
Tento týdenTento týden1805
Tento měsícTento měsíc9714

Partnerské weby