Do mého krámku přicházejí zákazníci a chtějí nějaký silný přírodní vitamin C. Byli by ochotni dát za něco zaručeného, byť dovezeného bůhví odkud, i tři stovky. A přitom v každém lese roste šťavel, roztomilý trojlístek, který je přímo bomba vitaminu C.
Pozná ho každý, jiný trojlístek v lese mezi jehličím nenajdete a navíc je nezaměnitelný chuťově. Chutná přesně jako lesní citron. Lze ho žvýkat samostatně a čím čerstvější je, tím lepší. Můžete si také vyrobit výtečnou osvěžující limonádu. Jednoduše mladé lístky šťavele rozdrtíte v hmoždíři, dolijete nejlépe pramenitou vodou, můžete přidat med nebo třtinový cukr a necháte hodinku stát. Výsledkem bude daleko zdravější „citronáda“, než když ji vyrobíte z často chemikáliemi ošetřených citronů.
V babím létě a na podzim se na šťavel trochu chytají plísně, to už ho nejezte. Nejlepší je na jaře a na začátku léta. Všechny plevely lze samozřejmě zamrazit, nebo šetrně nasušit. Těmito úpravami se ale ztrácí část účinků, které má čerstvě utržená rostlina.
Bršlice pomáhá při očistě ledvin
Nezničitelný zahradní plevel, který rozpouští soli v těle a je proto výtečný na očistu ledvin a pomáhá tělu zbavit se i ledvinových kamenů, je bršlice kozí noha (též známá jako kerhák). Poznáte ji podle „kozího kopýtka“ na spodní straně stonku, proto „kozí noha“. Listy sbíráme ještě než začne kvést, na jaře, a připravujeme z nich salát nejlépe každý den. Dokud bršlice na zahrádce nevykvetou. Lepší jarní očistu ledvin si dopřát nemůžeme.
Nezapomeňte na pampelišku. Květy lze žvýkat jen tak samotné, prospějete tím očistě organismu víc než kdejakým superpreparátem z obchodu. Z listů před vykvetením lze připravovat chutný salát na mnoho způsobů. Já mám nejraději ten s medem, oříšky, rajčaty a polníčkem.
Sedmikráska po celý rok
O sedmikrásce se zase říká, že sedm kvítků spolehlivě odstraní kocovinu. Tím si nejsem jistá, ale sedmikráska je po všech stránkách příjemná květinka, která výtečně chutná a můžete si s ní zdobit jídlo celoročně. Stačí si dát práci a natrhat plnou zavařovačku, tu vrchovatě zalít octem a uchovávat v chladnu a suchu. Občas se mi stalo, že se ocet s naloženými kvítky během roku zkazil. Dlouhodobě se osvědčilo, že proti takové příhodě spolehlivě pomáhá dát na vršek sklenice pod víčko pár surových křišťálů. Křišťál zabrání tomu, aby kvítky z octa vystrkovaly „hlavičky“. A zřejmě umí v octu udělat i něco navíc, co je mezi nebem a zemí. Každopádně to skutečně funguje a sedmikrásky vydrží až do jara.
Helena Vilemína Čadanová

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2252789
DnesDnes177
VčeraVčera662
Tento týdenTento týden839
Tento měsícTento měsíc8197

Partnerské weby