Naše babičky věděly, že v době, kdy není možnost sbírat sezonní léčivé rostliny, je zdrojem vitaminů borovice. Borové chvojí ve skutečnosti není ,,věčně zelené“, udrží se na stromě dva až tři roky.
Borové jehličí je celou svou stavbou přizpůsobeno malému vypařování vody, obzvláště v zimě: má malý povrch a je pokryto hustou pryskyřičnatou vrstvičkou s modrošedým voskovým nádechem.
K přípravě vitaminového nápoje z borovice se nejlépe hodí mladé chvojí, jednoleté, protože obsahuje méně hořkých pryskyřičných látek. V zimním jehličí je více vitaminů než v letním. Nasbírané chvojí můžeme na dva měsíce uschovat v chládku pod sněhem, nebo ho umístit v pokoji, pak ho musíme dát do vody jako květiny. (V místnosti se však vitaminy udrží ve chvojí jen měsíc.) Pokud se jehličí suší, vitaminy se ztrácejí do tří dnů.
Nápoj z jehličí se připravuje takto:
Asi padesát gramů promytého jehličí (denní dávka pro jednoho člověka) se rozetře v porcelánové třecí misce, zalije se dvěma nebo třemi sklenicemi vroucí vody a nechá se na chladném a tmavém místě ustát dvě hodiny. Můžeme přidat trochu octa a pro chuť také trochu cukru. Nápoj procedíme a najednou vypijeme. Nedoporučuje se ho skladovat, ztrácí totiž přitom vitaminy.
Jedna sklenice nápoje z jehličí obsahuje takové množství vitaminu C jako sklenka rajské šťávy a pětkrát více než citronová šťáva.
A ještě jedna zajímavost - když rozemnete rozvařené jehličí mezi dlaněmi, objeví se vlákna, nitky, z nichž se vyrábělo teplé prádlo.
(kýr)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2318169
DnesDnes823
VčeraVčera1226
Tento týdenTento týden2973
Tento měsícTento měsíc25095

Partnerské weby

apartman banner