Zmrzlá jablka

Zmrzlá jablka nemusíme vyhazovat, ale ponoříme je do nádoby a polijeme studenou vodou tak, aby stála asi dva centimetry nad jablky. Kolem ovoce se velice brzy usadí vrstva ledu, načež vodu

slijeme, ledovou kůru třením suchým plátnem odstraníme. Pak jablka dáme do mírně vytopeného pokoje. Opět získají dřívější kvalitu. Podobně můžeme upravovat i hrušky.

Osvěžení pro uvadlé květiny

Květiny udržíme déle čerstvé, dáme-li jim denně čerstvou vodu. Ale i uvadlé květiny oživnou, postavíme-li je do horké vody tak, aby v ní byly ponořeny 2/3 délky stopek. Jakmile voda zchladne, oživnou i květiny. Potom stopky v délce asi tří centimetrů ořízneme a květiny dáme do vázy s čerstvou studenou vodou. Květiny s bílým a jemnějším květem nebo světlejší barvy neoživnou tak dokonale jako ty s tmavými květy.

Čerstvé růže

Víte, jak uchovat přes zimu krásné růže? Nařežeme pěkně vyvinutá, ale neúplně rozvitá poupata a stopku na konci zalepíme pečetním voskem. Do krabice dáme vlhký písek, poupata na něj naklademe a uložíme ve vlhké místnosti. Potřebujeme-li čerstvou květinu, kousek zapečetěné stopky odřízneme a květinu postavíme do studené vody, v níž rozpustíme trochu kuchyňské soli. Poupata se postupně rozvinou. Rychleji toho docílíme v horké vodě, ale pak již růže nezůstanou tak dlouho svěží.

(ryp)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1893124
DnesDnes46
VčeraVčera768
Tento týdenTento týden46
Tento měsícTento měsíc11552

Partnerské weby