„Mravenci v kredenci, to prý nemá být,“ zpívá v jedné ze svých písniček Ivan Mládek. Jenže věděli jste, že je spolehlivě odradí skořice? Prostě ji nasypete tam, kde máte uložené potraviny a nevloudí se tam ani mraveneček. Skořice je vůbec podivuhodným kořením. V zimních měsících ji máme neodmyslitelně spojenu s pověstným svařeným vínem. Je vhodným doplňkem

vánočních dekorací a neobejdou se bez ní tradiční perníčky.

A víte, že má domov na Cejlonu? Jen ta si totiž zaslouží přízvisko - pravá. Poněkud se od ní liší její čínská sestřenice, která však není tak aromatická. Ledaže byste obě bedlivě zkoumali zrakem, cejlonská je prý o něco světlejší. Pokud máte před sebou roličky skořice, poznáte je tak, že je můžete rozdrtit v dlani. Na rozdíl od čínské to u cejlonské jde lehce. Při nákupu se tedy vyplatí zajít si do specializovaných prodejen s kořením.

Je známo, že skořice prohřívá tělo, což v zimě jistě oceníte. A v létě zase pomůže mírně zvýšit tělesnou teplotu, takže vám nebude takové horko. Ale věděli jste, že je také silně protizánětlivá a pomůže vám proto s nákazami plísní, parazity i bakteriemi? Díky obsahu eugenolu má analgetické a antiseptické účinky. Mletý prášek pravé skořice pomáhá v hojení ran i jako dezinfekce. Skořice se také využívá na výrobu mastí, které ulevují při revmatických bolestech.

(elk)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1893131
DnesDnes53
VčeraVčera768
Tento týdenTento týden53
Tento měsícTento měsíc11559

Partnerské weby