Jak na kompost

Základem dobrého kompostu je trpělivost. Nic se nesmí uspěchat, kompost musí dozrát a teprve pak zvýší výrazně kvalitu půdy. Takový kompost je nejlepší ochranou rostlin před škůdci a

chorobami.

Zásady dobrého kompostování - škoda každého kousku organické hmoty, která skončí v popelnici a ne na kompostu. Mísíme různé druhy kompostovaného materiálu. Nadrobno rozsekaný materiál se přemění na kompost rychleji. Dbáme na přiměřenou vlhkost, podle potřeby ho buď chráníme před deštěm, nebo naopak zaléváme. Hlídáme vyrovnaný poměr suchého, dřevnatého a čerstvého materiálu.

Živiny pro jehličnany

Jestliže mají být jehličnany na zahradě pěkné a zdravé, potřebují více péče než druhy, které rostou v lese. V tomto období rostou nové výhonky, které potřebují dostupné živiny, proto je teď správný čas pro závlahu a přihnojení. Vhodné je speciální hnojivo na jehličnany, které obsahuje správný poměr dusíku a hořčíku. Při nedostatku živin jsou konifery méně odolné proti chorobám a škůdcům.

Správný čas pro sklizeň

Nevhodným termínem sklizně můžeme znehodnotit celou úrodu ovoce, zeleniny i bylinek. Při sklizni ve správné konzumní zralosti získáme nejlepší kvalitu, kterou mnohé druhy zeleniny mají jen několik dní. Na opožděnou sklizeň jsou citlivé zejména rané druhy jarní zeleniny. Hlávkový salát a raná ředkvička vybíhají do květu, hrášek ztrácí cukr, který se mění ve škrob, kedluben dřevnatí, fazolové lusky ztrácejí křehkost, někdy se v nich tvoří vlákna. Hlávky rané kapusty a zelí praskají, a tak je snadno napadnou choroby a škůdci. Ovoce, jako jsou třešně, višně a bobuloviny, pro přímou spotřebu sklízíme v plné zralosti, kdy má nejlepší kvalitu, což nám umožňuje jenom vlastní zahrádka. Plody určené ke konzervaci nebo přepravu sklízíme ještě před plnou zralostí, tedy dříve, než plody zcela změknou.

(šta)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1973206
DnesDnes688
VčeraVčera871
Tento týdenTento týden1559
Tento měsícTento měsíc18811

Partnerské weby