+ Prkénko na krájení ze dřeva nebo z plastu, které používáme na očištění a přípravu ryb, můžeme před každým použitím otřít obyčejným octem. Ten zaplní drobné spáry a tím zabraňuje pronikání nepříjemného

rybího pachu do prkénka.

+ Čerstvé byliny pěstované za oknem přihnojujeme kávovou sedlinou. Dorůstají tak mnohem rychleji.

+ Pokud je bramborová polévka moc řídká, nebo když potřebujeme zahustit zelí, dobře poslouží instantní bramborová kaše. Nasypeme ji do polévky nebo k zelí a krátce povaříme.

+ Jestliže nám vypěnilo mléko, plát na sporáku posypeme solí, která navíc absorbuje nepříjemný zápach spáleniny.

+ Víte, že mají mít všechny ingredience, které chceme použít při pečení koláče, stejnou pokojovou teplotu? Když si je připravíme alespoň hodinu před pečením, bude pak těsto krásně vláčné.

+ Intenzivní chuť kokosu dodáme dezertům a pečivu, jestliže kokosové hoblinky předtím dozlatova orestujeme na pánvi nebo v troubě.

+ Spáry mezi dlaždičkami budou opět krásně bílé, když je postříkáme octem a vyčistíme kartáčkem.

+ Pečivo zůstane čerstvé, když ho uložíme do plechovky, do níž přidáme pokrájené jablko. Teplé pečivo lze krájet nahřátým nožem.

+ K přípravě ovocných rosolů je nejvhodnější červený rybíz, angrešt, brusinky, kyselejší jablka a kdoule, protože obsahují větší množství pektinů.

+ Šetřit energií můžeme i při praní. Důležitá je správně naplněná pračka. Pokud není dostatečně plná, promrháme vodu i energii. Příliš velká náplň může pračku poškodit. Optimálně je plná, když mezi prádlo a horní okraj bubnu můžeme ještě svisle vložit ruku.

+ Červená řepa si uchová svou barvu, když ji vaříme vcelku a teprve potom oloupeme a dále zpracováváme. Při omývání nesmíme řepu poškrábat, aby z ní neunikala šťáva. Červená řepa by pak byla bledá a nevzhledná.

+ Lněné oděvy nebudou vyžadovat tak namáhavé žehlení, když se příliš neždímají. Uschnou relativně málo pomačkané a také jim pomůže, když je upravíme do žádaného tvaru a přežehlíme ještě za vlhka.

+ Pečené kuře nebo stehýnka získají skvělou křupavou kůžičku, když maso po okořenění přelijeme smetanou a vložíme do trouby.

(se)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1972223
DnesDnes576
VčeraVčera816
Tento týdenTento týden576
Tento měsícTento měsíc17828

Partnerské weby