Jáhly mají nejen výborné chuťové vlastnosti, ale i vysokou biologickou hodnotu, jsou celkem dobře stravitelné a výživné. Pro příznivý poměr živin jsou ideální pro udržení váhy. I po odstranění tvrdé slupky zůstávají prosná zrna plnoho dnotným celozrnným produktem.

Jáhly mají výtečné chuťové vlastnosti, vločky z nich mohou nahradit vločky ovesné. Obsahují bílkoviny, vitamin A, z minerálních látek především železo a fluór. Tyto složky posilují hlavně vlasy, zuby, nehty, kosti a pokožku. Jáhly bývají doporučovány těhotným ženám, lidem se žaludečními potížemi, se žaludečními vředy, špatnou funkcí sleziny a slinivky, i těm, co se potřebují zotavit. Připravuje se z nich hlavně kaše, kterou lze různě dochucovat. Jáhly se před přípravou máčí, asi tak tři hodiny ve studené vodě. Mohou se i propláchnout vařící vodou, aby se z nich vyplavila načernalá zrníčka a zbytky slupek. Vaří se v mírně osolené vodě. Vedle kaše se hodí jako zavářka, do plněných paprik nebo jako samostatná příloha k masitým nebo zeleninovým pokrmům. Dají se využít všude tam, kde se používá rýže.
(rie)
 

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2199450
DnesDnes227
VčeraVčera549
Tento týdenTento týden2952
Tento měsícTento měsíc9200

Partnerské weby