Bez rozinek se neobejde celá řada pekárenských a cukrářských výrobků, přidávají se do různých koláčů, dezertů, skvěle chutnají i samotné, jejich použití je opravdu všestranné. Rozinky jsou jedním z nejvýživnějších druhů sušeného ovoce. Obsahují dostatek přírodního cukru, jsou zdrojem energie a živin, obsahují vitaminy B1 a B2, vápník, železo, draslík, důležitou vlákninu a unikátní přír odní antioxidanty. Jsou ideálním zdrojem chutné, zdravé, levné a snadno dostupné energie. Díky svému obsahu cukrů lze rozinky používat také jako přirozené sladidlo, což ocení zejména přívrženci racionální kuchyně.

Rozinky zvané sultánky jsou získávány sušením velkých žlutozelených hroznů a vynikají plností chuti a měkkostí. Za nejkvalitnější jsou považovány rozinky, které se pěstují ve slunné Kalifornii. Hrozny bez jadérek se zde nechávají hodně dozrát, aby obsahovaly co nejvíce cukru, a po sklizni se suší přímo na slunci. Sušení končí při snížení obsahu vody asi na šestnácti procentech. Před balením se ještě propírají. Kalifornské rozinky neobsahují žádné konzervační nebo chemické látky ani jiné příměsi. Po několik měsíců vydrží bez újmy na barvě či chuti a mohou být bez jakýchkoli dalších úprav použity do všech potravinářských výrobků.

Při nákupu vybíráme rozinky v průhledném obalu, naší pozornosti by neměla uniknout záruční doba. Sušené ovoce nesmí být přesušené a lámavé. Lépe je dát přednost rozinkám nesířeným, neboť oxid siřičitý může být potenciálním alergenem a ve vysokých dávkách působit toxicky. Rozinky skladujeme nejlépe v dokonale uzavíratelné dóze, na tmavším místě, v chladu.
(pru)

DODATEK
Víte, že české slovo rozinka pochází z německého rosine, kam přešlo z francouzského raisin, což znamená hrozen.
 

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2279699
DnesDnes34
VčeraVčera780
Tento týdenTento týden4154
Tento měsícTento měsíc11948

Partnerské weby