Křen má v kuchyni široké možnosti, ale také jako léčivka k zevnímu použití. Nemá se používat ve vysokých dávkách, neboť by dráždil sliznici. Optimální množství je maximálně dvě lžíce čerstvě nastrouhaného křenu denně.
*Křen můžeme uchovat tak, že ho zaba líme do plátna namočeného v octové vodě. Dáme do mikrotenového sáčku a uložíme do spodní části chladničky. Plátno je třeba každé tři dny znovu propláchnout v octové vodě.
*Čerstvě nastrouhaný křen rychle vadne, proto ho ihned po nastrouhání podáváme nebo přidáváme do pokrmu.
*Čerstvě nastrouhaný křen je výborný do omáček, pomazánek, na chléb a uvařené brambory.
*Pokud nám zbude nastrouhaný křen, vmícháme jej do hořčice nebo zalijeme nálevem ze sterilovaných kapií či okurek. Dobře uzavřeme a uložíme do chladničky. Použijeme k pokrmům z masa či zeleniny.
*Z měkkého tvarohu, pevně ušlehané smetany, soli a nastrouhaného křenu připravíme rychlou pomazánku, kterou mažeme na plátky celozrnného pečiva a dozdobíme zeleninou.
*Lahůdkou je natvrdo uvařené vejce, které rozkrojíme, řeznou plochu posypeme nastrouhaným křenem a pokapeme rozehřátým máslem.
(žuk)
 

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1973205
DnesDnes687
VčeraVčera871
Tento týdenTento týden1558
Tento měsícTento měsíc18810

Partnerské weby