Listy jitrocele jsou velmi starou drogou a ve starém Řecku se řadil k takzvaným chladícím bylinám. Ve starých herbářích si můžete přečíst: „Kdo máš bolení v krku, vezmi jitrocel, roztluč ho, vypij z něho šťávu a tou si také potři krk.“ Jak si vyrobit jitrocelový sirup, který zkušené bylinářky doporučovaly proti bolestem v krku, proti rýmě, chrapotu, zahlenění, zánětu nosních dutin a průdušek? Vezměte libovolné množství sušených jitrocelových listů, rozřežte je, vložte nejlépe do kamenné nádoby a zalijte studenou vodou tak, aby byly všechny listy ponořeny. Nechá se čtyřiadvacet hodin stát. Potom se slije a do vzniklého n álevu se přidá čerstvá šťáva z jitrocelových listů a o polovinu více cukru, než kolik váží vzniklá tekutina. S cukrem se vaří asi půl hodiny za občasného promíchání. Po vychladnutí by měl sirup získat konzistenci o něco řidšího medu. Při varu je žádoucí přidat malinko soli, aby sirup nezcukernatěl.
(es)
 

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2128712
DnesDnes84
VčeraVčera810
Tento týdenTento týden3499
Tento měsícTento měsíc22205

Partnerské weby