Zajímalo by mě, jaké účinky na snižování cukrovky má lopuch? ptá se čtenářka z Karviné.
Musíte brát cukrovku jako celkové onemocnění, kde je známo, že ledviny filtrují krev, aby z ní odstranily škodliviny a vyvedly je močí z těla ven. Víme-li, že zvýšené hodnoty cukru v krvi škodí ledvinovému parenchymu (tkáni) a tud íž je poškozují, je u nemocných s cukrovkou nutné podat jim i léky na ledviny, které jim pomáhají v jejich práci. Jedním z těchto pomocníků je také lopuch. Lopuch je sice stará zelenina, ale každý si u syrového požívání kořenů rostlin musí nejdříve vyzkoušet jíst malé množství.
Máte-li však na mysli jen konzumaci kořenů jako zeleniny, podotýkám, že je nutné požívat ho nějak upravený, buď vařený jako například petržel či celer, nebo ve formě salátu s nějakým dresingem, ať už klasicky s citronovou šťávou, solí a cukrem nebo s jogurtem.

Nemocní s cukrovku by se v zásadě měli vyhýbat syrové zelenině, protože slinivka ji příliš nemiluje a není chytré k zástavě tvorby inzulinu si vlastním přičiněním zastavit i tvorbu dalších trávicích fermentů, které slinivka tvoří.

Diabetici by měli mít vždy přehled o slinivce, jak funguje, co tvoří a jak je jejími fermenty ovládáno celé trávení. Ne nadarmo se říká, že jen informovaný nemocný může být pacientem ukázněným.
Waltraud Gregorová
 

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2279848
DnesDnes183
VčeraVčera780
Tento týdenTento týden4303
Tento měsícTento měsíc12097

Partnerské weby