Mrkev je nezastupitelnou kořenovou zeleninou, kterou při přípravě pokrmů nelze v kuchyni ničím nahradit. Také lidová medicína si karotku považovala za všestranně účinný léčivý prostředek. Mrkev se doporučovala při celkovém vyčerpání organismu, chudokrevnosti, při dětských průjmech se z ní vařila dietetická polévka. Blahodárně na organismus působí při nervozitě, astmatu, střevních zánětech, močových a l edvinových kamenech. Nejnovější výzkumy blahořečí mrkvi v souvislosti s prevencí nádorových onemocnění. Betakaroten obsažený v karotce má snižovat riziko onemocnění rakovinou, zejména plic a slinivky břišní. Kromě jiného je mrkev výbornou výživou pro srdce, pomáhá snižovat hladinu škodlivého cholesterolu v krvi, přispívá k udržení zdraví tlustého střeva.
(mav)
 

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2318146
DnesDnes800
VčeraVčera1226
Tento týdenTento týden2950
Tento měsícTento měsíc25072

Partnerské weby

apartman banner