K léčebným účelům se v 19. století podával výtažek z listů a lodyhy, který měl podobné účinky jako alkaloidy ostatních lilkovitých rostlin. Strouhané syrové brambory se přikládaly na spáleniny a opařeniny a uvařené teplé brambory rozmačka né s vodou nebo mlékem byly užívány na otoky, zápal plic a tvrdnutí jater.

Bramborové hlízy obsahují škrob, bílkoviny, tuky a uhlohydráty, což patří k základním živinám důležitým pro lidský organismus. Navíc je zde vitamin C. Avšak je třeba se mít na pozoru před nezralými hlízami, plody i natí bramboru, neboť obsahují jedovatý alkaloid solamin. Z bramborového škrobu se připravují chladící obklady na pohmožděniny, snižují bolestivost postižených míst.
(vel)

DODATEK
Domácí škrob připravíte následovně: bramborové hlízy očistíte, rozstrouháte a smísíte se čtyřmi objemnými díly vody. Vzniklou mlékovitou kaši za stálého míchání zbavíte nečistot a přecedíte. Necháte ustát, vodu opatrně slijete a usazeninu pak sušíte při teplotě kolem 30 stupňů Celsia.
 

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2315360
DnesDnes164
VčeraVčera800
Tento týdenTento týden164
Tento měsícTento měsíc22286

Partnerské weby