Dříve jej směli popíjet jen čínští císaři, tak byl vzácný a výjimečný.  Dnes jeho přednosti postupně objevuje i západní svět, pomalu dohání v oblibě čaje zelené. Příčinou je jednak jeho jemná a lahodná chuť a současně blahodárné účinky, které má na organi smus.

Který čaj je bílý ?

Jedná se o druh čaje, který se získává zpracováním prvních, ještě nerozvinutých čajových lístků rostliny Camellia sinensis. Křehké lístečky se mohou sbírat pouze během krátkého období v roce. Když začne období dešťů, čajové pupeny se rozevřou do lístků a přicházejí o jemnou, svěží a jedinečnou chuť bílého čaje. Mladé čajové lístky mají hebké stříbřitě bílé chloupky, podle nichž dostal bílý čaj své jméno.

Pěstování a sběr bílého čaje

Až donedávna byl bílý čaj známý pouze na Východě, zejména v Číně. Jeho historie sahá více než 1200 let zpět do minulosti. Velké oblibě se těšil pro svoji vzácnost a výjimečnou kvalitu zejména za vlády císaře Huj-čonga z dynastie Song (960 - 1279 n. l.). Nyní se však jeho pití postupně šíří do celého světa, kde si získává čím dál větší oblibu. Bílý čaj se nicméně stále pěstuje pouze na malém území v Číně, Indii a na Srí Lance. Nálev z bílého čaje je světlý a vyniká lahodnou chutí - znalci jej považují za opravdovou delikatesu.

Bílý čaj prospívá zdraví

Bílý čaj je nesmírně prospěšný zdraví, protože obsahuje účinné antioxidanty. Ty zabraňují předčasnému stárnutí a udržují organismus v dobré kondici, protože mají schopnost bojovat s volnými radikály. Východní medicína používá čaj jako lék už po staletí. Bílý čaj byl považován za zvláště účinný prostředek ke snižování horkosti, zmírnění vlivu vlhkosti a povzbuzení trávicí soustavy.
(vlab)
 

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2217467
DnesDnes262
VčeraVčera517
Tento týdenTento týden1864
Tento měsícTento měsíc9992

Partnerské weby