Puškvorec obecný je vytrvalá bylina, drogou jsou oddenky, které se vybírají z bahna na jaře a na podzim, ve druhém a třetím roce růstu. Zbavíme je koře nů, očistíme a sušíme rozřezané na kousky. Správně suché oddenky se lámou, jsou šedohnědé až načervenalé, s pronikavě aromatickým pachem, s hořkou kořennou chutí.

Puškvorcový likér se hodí jako aperitiv, při zažívacích potížích, poruchách trávení a podobně. Potřebujeme litr alkoholu, nejlépe 90procentního, 10 dkg cukru, 5 dkg puškvorcve, 4 dkg hřebíčku, 0,75 litru vody. Puškvorcové oddenky pokrájíme na drobné kousky, vložíme do láhve, přidáme hřebíček, zalijeme alkoholem a necháme v uzavřené láhvi na slunci vyluhovat. Výluh přecedíme, smícháme se studeným cukerným sirupem, který si připravíme svařením cukru s vodou. Likér necháme dobře uležet.
(ryp)
 

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2169285
DnesDnes535
VčeraVčera569
Tento týdenTento týden535
Tento měsícTento měsíc15461

Partnerské weby