Rozmarýn nejčastěji používáme ke kořenění pečeného, grilovaného nebo mletého masa, ke ochucení masových, rybích a zeleninových polévek, salátových zálivek. Volně v přírodě takřka neroste, musí se pěstovat. Sbíráme listy, případně i nedřevnaté výhonky. Tahle zvláštní rostlinka pocházející z oblasti kolem Středozemního moře pomáhá, ale může i uškodit. Pomáhá při poruchách zažívání a střevních kolikách, povzbuzuje činnost žlučníku, má protikřečové účinky. Povzbuzuje nervovou soustavu, stimuluje srdce a krevní oběh. Odvar se používá při chřipce, revmatických bolestech, potížích s trávením. Obklady zase můžeme přiložit na vyvrtnutí, a to tak, že do horkého odvaru namočíme gázu a přiložíme na postižené místo. S rozmarýnem se to ale nesmí přehánět, protože ve vyšších dávkách je vnitřně jedovatý, může dojít k podráždění zažívacího nebo močového ústrojí.
(pru)
 

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2127851
DnesDnes33
VčeraVčera851
Tento týdenTento týden2638
Tento měsícTento měsíc21344

Partnerské weby