Léčivé účinky máty
Na žádné venkovské zahrádce většinou nechybí máta. Patří k nejznámějším a nejoblíbenějším bylinkám nejen pro nenáročné pěstování, ale také pro svoji vynikající mentolovou chuť. Pro kuchyňské použití je nejlepší čerstvá. Silně aromatické máty dobře chutnají v moučnících, nápoj ích, skvěle poslouží při zdobení pokrmů, zvláště máta ananasová má mimořádně dekorativní efekt, pro milovníky silnějšího mentolu je zajímavá máta čokoládová.
Víte, že má tato bylinka našich babiček vynikající léčivé účinky? Hlavní složkou máty je mentol, který vyvolává pocit chladu a znecitlivuje, čímž se ztrácejí nepříjemné pocity jako svědění, mírná bolestivost a podráždění. Při vnějším použití je výborná jako odvar na výplachy při bolestech zubů a dásní, přičemž zpříjemňuje dech. Čerstvé mátové lístky je možno přidat do vody na koupel, neboť zvyšují osvěžující účinky vanové lázně.
Tato bylinka našich babiček má největší uplatnění při všech druzích žaludečních potíží, uvolňuje křeče, zlepšuje žaludeční nevolnost při kocovině, léčí koliky a nemoci střev, zlepšuje chuť k jídlu. Tiší bolesti při podrážděném žlučníku a žlučových kamenech, celkově posiluje nervovou soustavu.

Zabíječ démonů
Bazalka posvátná (tulsi) je tropická rostlina původem z Indie. Tam má mimořádné postavení jako léčivá a kultovní rostlina. Lidé, kteří ji pěstují před domem, věří, že je ochrání před nemocí a smrtí. Bazalku považují za svatou bylinu, která čistí auru, chrání proti negativním silám, zahání bolesti i hříchy. Také se jí říká zabíječ démonů.
Čaj z bazalky posvátné působí dobře na žaludek, podporuje vylučování žluče, snižuje horečku. Pro své baktericidní účinky je vhodná při léčbě zažívacího ústrojí, nechutenství. Používá se na snižování vysokého krevního tlaku, vysoké hladiny cukru v krvi, při neplodnosti, astmatu, zánětech ledvin a močového měchýře, na posílení imunity.
Tulsi je jednoletá až víceletá bylina. Dorůstá výšky až jednoho metru. Listy jsou eliptické až vejčité, chlupaté a na okrajích pilovité. Sklízí se celá nať. Rostlina přezimuje snadno na chladném a světlém místě. Přes zimu můžeme uchovat jen semínka a na jaře opět vysévat.

Přírodní slazení bez cukru
Lippia dulcis colada neboli aztécké sladidlo je tisíckrát sladší než rafinovaný cukr. Je ideální pro diabetiky i pro ty, kteří drží redukční dietu a chtějí zhubnout, neboť nemá žádné kalorie. Jde o velmi dekorativní rostlinu na první pohled, tvoří bohaté převisy, proto je výhodné pěstovat ji v závěsném květináči. Má ráda světlo, ne však přímé sluneční záření. Hodí se k celoročnímu pěstování, na zimu ji však nevystavujeme teplotám pod deset stupňů Celsia.
Používají se buď čerstvé listy nebo sušené k slazení nápojů, moučníků a jiných jídel. Sušením se sladivost znásobí. Rostlina se používá rozdrcená na prášek.
(mv)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2217478
DnesDnes273
VčeraVčera517
Tento týdenTento týden1875
Tento měsícTento měsíc10003

Partnerské weby