Schizandra je bylina pěti chutí. Přestože převažuje kyselá chuť, slupka a dužnina obsahují sladké aroma, v zrníčkách je ostrost a hořkost, všechny její součástí jsou navíc lehce slané. Pravidelná konzumace jedné malé červené bobule posiluje ž ivotní energii čchi, má schopnost zachovat mladistvou vitalitu a prodloužit život. Schizandra je v moderní čínské medicíně považována za bylinářský klenot stejně jako ženšen nebo zelený čaj.

Tato léčivka je oslavována i pro svůj vyživující regenerační účinek na srdce. Moderní vědecké studie potvrzují, že lignany, které jsou nositeli řady důležitých biologických vlastností, jsou zřejmě schopné normalizovat krevní tlak, zlepšovat funkci srdce, snižovat hladinu cholesterolu. Řada studií rovněž poukazuje na ochranu srdce před poškozením takzvanou reperfuzí. Ta se vyskytuje, když se po sníženém průtoku krve- například srdečním infarktu - opět obnoví normální průtok. Vedle udržení zdravého srdce přispívá schizandra ke zmírnění stresu.

Vědci odhadují, že přibližně čtyřicet případů arteriosklerózy, při nichž neexistují žádné další známé rizikové faktory, se vztahuje k oxidačním poškozením způsobeným stresem. Schizandra jako cenná zásobárna živin urychluje duševní reflexy, mozku dodává novou, aktivní sílu, její červené plody podporují rychlé, precizní myšlení, zlepšují koordinaci a koncentraci. Vedle toho posiluje obranyschopnost těla, zlepšuje ostrost vidění, příznivě působí na játra a žaludek, může výrazně přispět v prevenci vzniku rakoviny. Jako lék se konzumuje schizandra sušená, a to jedna sušená bobule na kilogram tělesné hmotnosti denně.
(mav)
 

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2275076
DnesDnes711
VčeraVčera1233
Tento týdenTento týden6487
Tento měsícTento měsíc7325

Partnerské weby