Lykopen zabraňuje vzniku rakoviny. Rajčata jsou nejlepšími dodavateli lykopenu. Tato látka jim propůjčuje zářivou červenou barvu a pro lidské tělo je nejefektivnější antioxidant, který může příroda nabídnout. Výzkumy prokázaly, že lykopen snižuje riziko onemocnění rakovinou prsů, plic, střev, slinivky a prostaty. Chrání před změnami způsobenými agresivními volnými radikály. Lykopen může brzdit rovněž nekontrolované množení buněk.
Mozek fit. Rajčata pomáhají při učení, posilují paměť, poněvadž dodávají mnoho B vitaminů a podněcují koncentraci. Obzvlášť vitaminy B 1, B 6 a B 12 z rajčat zajišťují, že nervové buňky fungují bez tření, dobře přijímají výživné látky a chrání před záněty. To je především potřebné pro nervové buňky v mozku.
Udržuje mladou kůži. Věděli jste, že vitamin C je rovněž ochráncem buněk? V rajčatech je bohatě obsažen, a proto ovlivňuje kvalitu a zdraví pokožky,. Zlepšuje obranyschopnost kůže a celého těla.
(alž)