Sirup faráře Kneippa připravíme z hrsti jitrocelových listů, z poloviny hrsti podbělových listů a z poloviny hrsti listů pelyňku. Vaříme pět minut v půl litru vody, pak vše scedíme a do odvaru přidáme několik lžic medu. Poté vaříme tak dlouho, až vznikne řídký sirup, který užíváme teplý každou čtvrthodinu po jedné lžičce proti kašli.

Další z velmi účinných sirupů při nachlazení a bolesti v krku připravíme z libovolného množství sušených listů jitrocele, které vložíme do kamenné, skleněné nebo smaltované nádoby, zalijeme studenou vodou, aby došlo k ponoření listů, a necháme 24 hodiny stát. Po slití do nálevu přidáme šťávu z čerstvých listů a o polovinu více cukru, než kolik váží tekutina. S cukrem vaříme dvacet až třicet minut za občasného míchání. Po vychladnutí má být sirup o něco řidší než med.
(vel)
 

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2200614
DnesDnes288
VčeraVčera562
Tento týdenTento týden288
Tento měsícTento měsíc10364

Partnerské weby