Kdo by neznal pampelišku… Roste téměř všude, jsou jí plné louky v přírodě i trávníky na sídlištích. Kvete od dubna do června, ale její zelené listy můžeme nalézt po celý rok, dokonce někdy i v zimě pod sněhem. Navzdory všeobecné známosti o jejích úžasných

léčivých účincích ví jen málokdo.

Naše prababičky dělaly z pampeliškových květů sirup, protože věděly, jak je zdraví prospěšný. Nevěděly však, že pampeliškový kořen dokáže pomoci i pacientům s rakovinou. Vědci totiž zjistili, že kořen pampelišky je při ničení rakovinných buněk velmi účinný, a přitom nepoškozuje ty zdravé. Krom protirakovinných účinků pampeliška lékařská působí i močopudně, napomáhá vylučování žluče, při detoxikaci jater, výborná je při různých alergiích, snižuje krevní cholesterol, obsahuje mnoho důležitých vitaminů a minerálů, jako jsou například vitamin B6, C, thiamin, riboflavin, železo, vápník, draslík, zinek, hořčík či kyselina listová.
Pampeliškový čaj

Připravuje se většinou ze sušeného namletého kořenu nebo z najemno nakrájeného čerstvého. Jednu až dvě čajové lžičky kořenu (podle chuti a závažnosti onemocnění) zalijte 2,5 dl vroucí vody a nechte vyluhovat přibližně 15 minut. Čaj pijte 2 až 3krát denně, nejlépe před jídlem. Užívá se několik měsíců.

(luv)

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1895757
DnesDnes109
VčeraVčera657
Tento týdenTento týden2679
Tento měsícTento měsíc14185

Partnerské weby