Olivový olej tvoří součást středomořské stravy, která je založená na čerstvé zelenině, ovoci, těstovinách a mononenasyceném tuku v olivovém oleji. Celá řada vědeckých studií jednoznačně prokázala pozitivní vliv na lidské zdraví. Léčivé účinky olivového oleje jsou dány zdraví prospěšnými sloučeninami, ze k terých se skládá. Především je bohatý na esenciální mastné kyseliny, antioxidanty, vápník, železo, draslík, vitamin K a další prospěšné látky. Jaké jsou možnosti jeho léčebného využití?
*Snižuje riziko mozkové mrtvice u osob starších pětašedesáti let, a to až o jednačtyřicet procent.
*Významnou roli sehrává v prevenci rakoviny. Podle dánských vědců může olivový olej bránit vzniku poškozených buněk, ovšem nikoli konzumace samotného olivového oleje, ale jako součást zeleninových salátů.
*Olivovému oleji se připisují léčivé účinky v prevenci revmatické artritidy. Strava bohatá na olivový olej má snižovat ztuhlost kloubů, zmírňovat otoky, tlumit bolest svalů.
*Antioxidanty v olivovém oleji chrání tělesné buňky a zpomalují proces stárnutí.
*Olivový olej pravděpodobně snižuje hladinu škodlivého cholesterolu v krvi a také výskyt tukových částic - takzvaných triglyceridů.
*Polyfenoly obsažené v panenském olivovém oleji pomáhají snižovat riziko srdečních příhod. Kvalitní produkt zlepšuje pružnost cév, zároveň snižuje krevní tlak a vytváření krevních sraženin.
*Svým složením je olivový olej výbornou prevencí osteoporózy, tedy slouží k zachování pevných kostí.
*Kvalitní olivový olej posiluje játra, podporuje vylučování škodlivých látek z organismu, působí proti zácpě, zlepšuje trávení.
(es)

DODATEK
Barva olivového oleje nemá žádný vliv na jeho kvalitu a chuť, závisí pouze na odrůdě a zralosti plodů.
 

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1919547
DnesDnes674
VčeraVčera699
Tento týdenTento týden5756
Tento měsícTento měsíc15887

Partnerské weby