Špalda je prastarou předchůdkyní klasické pšenice. V současnosti je považována za zdravější alternativu šlechtěné pšenice, díky ekologickému zemědělství se stává velmi oblíbenou. Známá středověká léčitelka sv. Hildegarda z Bingenu doporučovala špaldu jako léčivé obilí, které je nejlepší k vaření, pečení, dává dobrou krev, buduje dobré svaly. Špalda je lehce stravitelná, ve srovnání s pšenicí obsahuje mnohem více bílkovin, minerálních látek, vitaminů skupiny B. Pozitivní účinky se špaldě připisují zejména v souvislosti s posílením imunitního systému. Kvalita i chutnost jídel připravených ze špaldy je výjimečná. Nabízíme několik receptů na vyzkoušení.

Špaldové bramboráčky
80 g celozrnné jemně mleté špaldové mouky, 1 cibule, 350 g brambor, 3 mrkve, 1 vejce, 3 lžíce smetany, 2 až 3 stroužky česneku, majoránka, pepř, sůl, olej na smažení
Cibuli nakrájíme a osmahneme na oleji. Brambory a mrkev jemně nastrouháme, přidáme vejce, smetanu, rozetřený česnek, cibuli a mouku, dochutíme majoránkou, solí a pepřem. Z těsta vytvarujeme placičky a smažíme.

Špaldový salát s jablkovým křenem
150 g špaldy, 1 malý bílý jogurt, 60 g tvarohu, 1 sýr Lučina, 1 větší jablko, 3 lžičky strouhaného křenu, 1 lžička cukru, sůl, trochu citronové šťávy
Oloupané jablko nastrouháme na větší nudličky, pokapeme citronovou šťávou a přidáme jogurt smíchaný se sýrem, křenem a cukrem. Přidáme vychladlou špaldu, osolíme, podle chuti přidáme cukr nebo citronovou šťávu a zamícháme. Salát podáváme samostatně nebo jím můžeme plnit rajčata a papriky.

Zeleninový salát se špaldou
2 papriky, 3 rajčata, 2 menší cibule, okurka, 150 g uvařených špaldových zrn, ocet, olej, pepř, sůl, cukr 150 g tvrdého sýra na strouhání
Všechnu zeleninu nakrájíme na jemné nudličky, okurku můžeme nastrouhat, přidáme uvařenou špaldu , opepříme, osolíme, dochutíme octem a pokapeme olejem. Necháme asi půl hodiny odležet. Každou porci zdobíme nastrouhaným tvrdým sýrem.
(vos)
DODATEK
Celá zrna před kuchyňskou úpravou namáčíme asi dvanáct hodin v chladné vodě a následně vaříme padesát až šedesát minut do měkka. Dobré je vaření většího množství do zásoby a následné zmrazení.
 

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

2015984
DnesDnes374
VčeraVčera777
Tento týdenTento týden1151
Tento měsícTento měsíc12309

Partnerské weby