Je výborný ke grilovaným pokrmům, uzenému masu nebo opečeným vuřtům. Lidová medicína si křenu cení jako účinného léku, který posiluje imunitní systém, povzbuzuje žaludeční a 

střevní činnost, podporuje trávení, ulevuje při bolestech hlavy. Prokazatelně blahodárný účinek má křen na kašel a chrapot. Šťávu z rozstrouhaného kořene posypeme cukrem a odtékající tekutina vytvoří sirup. Při potížích užíváme třikrát denně kávovou lžičku. Při virózách, onemocnění průdušek uleví křenový med. Připravíme ho tak, že nastrouhaný křen se v poměru jedna ku jedné smíchá s medem a rovněž se užívá jedna kávová lžička třikrát denně. Zevně se také křen osvědčuje při revmatismu a ischiasu v podobě křenové placky. Rozstrouhaný křen se smíchá s moukou a trochou tuku na těsto. Křenová placka ale nesmí přijít přímo na tělo, podkládá se plátýnkem a neměla by na těle zůstávat déle než půl hodiny. Na kůži vyvolává pocit palčivosti. Po několika minutách začne kůže červenat, po ještě delší době, zvláště u citlivých jedinců, se mohou objevit puchýře.
(es)
DODATEK
Kupujeme jen zdravě vyhlížející křen. Jestliže je kořen zbarvený do zelena, může mít hořkou chuť. Nevhodný ke konzumaci je i starý křen, pro který je typická vláknitost.

Planety radí i varují

Předplaťte si nás

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

1920199
DnesDnes519
VčeraVčera807
Tento týdenTento týden519
Tento měsícTento měsíc16539

Partnerské weby