Masticha je pryskyřice získávaná z mastichového stromu (Pistacia lentiscus). Ani dnešní věda dosud neodhalila, proč zázračnou pryskyřici „pláčou“ pouze mastichové stromy z jihu řeckého ostrova Chios. Je to kombinací minimálních srážek a délky slunečního svitu s vápencovitým složením půdy? Jde o dar vyhaslých sopek? V každém případě jde o unikátní přírodní lék s dlouhou historií a širokým využitím i v dnešní době.
Od dob starověku je masticha ceněná pro výrazné přírodní aroma a především pro sílu a rozsah léčivých účinků. Používá se ve zdravotnictví, ale i v potravinářství a kosmetice. Má velmi výrazné protizánětlivé účinky a dokáže být silným spojencem při léčení mnoha chorob - od paradentózy, přes gastritidu, dvanácterníkový vřed a kolitidy až po hemoroidy. Navíc významně zkvalitňuje trávení.
Nedávná studie Medical University of Nottingham například uvádí, že i v minimální dávce (1 mg denně po dobu 2 týdnů), může masticha vyléčit například peptický vřed způsobený bakterií Helicobacter pylori. Masticha v tomto případě používá dvě velmi silné „zbraně“ - jak antimikrobiální účinek, tak i vliv na funkci jater spolu se schopností aktivovat detoxikační činnost. Stejně působí proti salmonele, stafylokokům a dalším. Navíc dokáže absorbovat cholesterol a snížením jeho koncentraci v krvi snižuje riziko kardiovaskulárních chorob. Studie dále poukazuje mj. na diuretické vlastnosti mastichy. Novodobé výzkumy jen dále potvrzují pravdivost starověkých záznamů popisujících „mastichu chiu“ jako zázračný lék.
Jana Soukupová

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2199970
DnesDnes206
VčeraVčera541
Tento týdenTento týden3472
Tento měsícTento měsíc9720

Partnerské weby