V dějinách se cibule všeobecně uctívala jako přírodní všelék a léčitelé ji doporučovali na všemožné neduhy. Zatímco dnešní vědci souhlasí, že cibule může hrát určitou roli v prevenci a léčení některých chorob, ještě stále zbývá objevit konkrétní substance, které mají tyto pozoruhodné léčebné účinky. Proto je také cibule stále předmětem mnoha výzkumů. Pokusy dokazují, že konzumace cibule může pomáhat snížit hladinu cholesterolu, protože cibule zvyšuje hladiny lipoproteinů s vysokou hustotou, což jsou speciální molekuly, které odplavují cholesterol z tělních tkání a arteriálních stěn. Tvrdí se rovněž, že ať už syrová nebo vařená cibule, chrání krev před škodlivými účinky mastných jídel. Ukázalo se totiž, že cibule obsahuje látku, která pomáhá snižovat krevní srážlivost a může zvýšit proudění krve, čímž jsou sraženiny snadněji odstraňovány. Existují už také důkazy o tom, že cibule pomáhá chránit před oběhovými chorobami, jako jsou onemocnění koronárních cév, trombózy a široké škály stavů doprovázených záchvaty mrtvice a špatným krevním oběhem. Navíc se dá cibule použít jako dobrý prostředek proti zácpě.
Vědci dále zkoumají schopnost cibule zabránit vzniku rakoviny, protože se všeobecně věří, že sloučeniny síry v cibulích mohou zabránit růstu rakovinových buněk. Vzhledem k těmto vynikajícím vlastnostem by zajisté neškodilo zařadit cibuli do našeho jídelníčku ještě mnohem častěji.
(vel)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

2237415
DnesDnes520
VčeraVčera833
Tento týdenTento týden1353
Tento měsícTento měsíc13480

Partnerské weby