Pampeliška byla odjakživa považována v lidovém léčitelství za univerzální bylinku, kdy se využívaly jak kořeny, tak stonky. Najdeme ji na loukách, polích, podle cest. Jako drogy se užívá kořenů, listů a květů. Kořen se sbírá v březnu nebo v dubnu před rozkvětem rostliny. Lidově se pampelišce říkalo lví zub, má  povzbuzovat tvorbu žluče, díky čemuž se játra zbavují toxických látek, ke snižování hladiny cukru, při jaterních chorobách, proti kašli.
Šťáva z listů pampelišky se doporučovala na čištění krve. Do polední polévky lze přidávat odvar, který se připraví z této směsi: 20 g kořene pampelišky, 20 g kořene zeměžluči, 20 gramů kořene čekanky. Dvě čajové lžičky této směsi se povaří jednu minutu v malém plecháčku a nechá se čtvrt hodiny odstát.
Čajovou směs nebo šťávu z čerstvého kořenu doporučovaly zkušené bylinářky při zánětech močových cest, při nedostatečné tvorbě kyselin, ledvinových kamenech, při špatné vyprazdňovací funkci žlučníku, potížích se žaludkem. Pampeliška povzbuzuje trávicí orgány, podporuje sekreci trávicích šťáv. Také při léčbě hemoroidů lze použít pampelišku. Vnitřně se užívá čaj z této směsi: 10 g listů pampelišky, 30 g natě řebříčku, 30 g listů jablečníku, 15 g listů kopřivy. Jedna polévková lžíce této směsi se vhodí do půl litru vařící vody, nechá dvě minuty povařit a 10 minut odstát. Rozdělíme na tři části a pijeme ráno, v poledne a večer mírně teplé.
(ruch)

DODATEK
Víte, že se mladých listů pampelišky používá k přípravě chutného salátu?

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2200614
DnesDnes288
VčeraVčera562
Tento týdenTento týden288
Tento měsícTento měsíc10364

Partnerské weby