Stačí sníst jedno jablko denně a nepotřebujete žádného lékaře, tvrdily odedávna lidové moudrosti. Jak vyplývá z nejnovější skandinávské studie, konzumace jablek prokazatelně snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi, příznivě ovlivňuje také hladinu cukru. Jablka působí na lidský organismus celým spektrem důležitých látek, mohou být významnou prevencí některých civilizačních chorob jako například nemocí oběhové soustavy či některých typů rakoviny.
Jablko - král mezi ovocem - má obsahem svých zdraví prospěšných látek schopnost regulovat mnoho tělesných pochodů. Pravidelně konzumované ráno a večer přispívá k regeneraci a detoxikaci těla, výluh ze sušených jablečných listů spařených vodou udělá dobře při chrapotu a nachlazení. Výrazný podíl sodíku zajišťuje správnou funkci ledvin a činnost svalů. Účinná látka v jablku - antioxidant kvercetin - stimuluje mozkovou aktivitu, je dobrou ochranou před psychickými nemocemi. Odvar z jablek se doporučuje při revmatismu, bronchitidě, žaludečních problémech, proti aterioskleróze.
Nezanedbatelný je i dietetický přínos jablek, neboť nejsou energeticky nijak vydatná, mohou být výtečným dietním pokrmem. Povzbuzují činnost střev, pomáhají s pravidelným vyprazdňováním, při potížích se zácpou a hemoroidy. Osvědčují se při bolestech kloubů, svalů, únavě, srdečních obtížích, vitaminy A, C a E pomáhají ochraňovat srdce a tepny.
(mv)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2199967
DnesDnes203
VčeraVčera541
Tento týdenTento týden3469
Tento měsícTento měsíc9717

Partnerské weby