Paní Kamila z Lanškrouna se na nás obrátila s následujícím dotazem: „Máte nějaké informace o houbě kombucha? Zajímá mě, na co je dobrá, co se s ní léčí…“
Historie objevení

O kombuše se hovoří jako o čajové houbě. Jak se o ní svět dozvěděl? Na území bývalého SSSR po roce 1945 stoupal počet nádorových onemocnění. Při statistickém vyhodnocování bylo lékařům nápadné, že ve dvou krajích (Solikamsk a Beriozniki) středozápadního Uralu se téměř neobjevuje, případně jen u přistěhovalců. A tak se na to zaměřil vědecký výzkum. Jak se ukázalo, regiony na tom byly, co se životního prostředí týče, dost špatně, s tím to nesouviselo. Zkoumaly se tedy další aspekty - úroveň bydlení, stravovací zvyklosti, náročnost a hygiena práce, využití volna, doba spánku, věk atd., ale rovněž se při srovnání se zbytkem Ruska odlišnosti neprojevily. Konzumace alkoholu a nikotinu také byla na úrovni jiných oblastí. Jeden rozdíl tu však byl - navzdory alkoholismu zde byly delikty z opilství mimořádně řídké. Jakoby zdejší lidé snesli více alkoholu, aniž by se opili. Také pracovních neschopností z důvodu nemoci tu bylo méně. Pak vědcům pomohla náhoda. Jeden z nich na návštěvě v jedné rodině dostal šálek studeného čaje. Nápoj měl skvělou chuť a paní domu mu vysvětlila, že je to čajový kvas, který „dělá“ čajová houba. V komoře měla deset kameninových nádob, přikrytých plátnem, v nichž byly ploché okrouhlé útvary, které mu připomínaly medúzy. Tradice přípravy a konzumace nápoje v oblasti trvala celá staletí, pili ho tam úplně všichni. Houbu prý věnovali Číňané (kteří ji zase získali od Japonců) ruskému carovi, který ji pak poskytl „lidu chorému“, aby si každý mohl doma připravovat léčivý nápoj.
Co je to kombucha?
Jde o symbiózní kulturu kvasinek a bakterií, v největší míře ji tvoří Schizosaccharomyces pombe (kvasinka) a Acetobacter xylinum (bakterie). V menším množství jsou zde zastoupeny i Bacterium xylonoides a Bacterium gluconicum a ve stopových množstvích ještě jiné bakterie a kvasinky. Každá houba má trochu jiné složení, které se mění s podmínkami. Houbu jako takovou tvoří celulóza, vytvořená octovými bakteriemi (Acetobacter xylinum).
Kombuchový nápoj
Je chutný i zdraví prospěšný. Jeho sladkokyselá chuť závisí na více faktorech, liší se i podle délky kvašení. Nejprve chutná jako sladké šumivé víno (po 3 dnech), když kvasí o trochu déle, připomíná Vineu (asi po 7 dnech), později (asi po 9 dnech) se podobá bílému vínu a po ještě delší době je z něj ocet. Výrazný vliv na chuť má i druh čaje použitého k výrobě kombuchového nápoje.
Obsažené látky v nápoji
V první řadě to jsou organické kyseliny. V kombuchovém nápoji je jich řada, přičemž nejdůležitější jsou kyselina glukónová a glukurónová. Další jsou kyselina L-mléčná (+ - tj. pravotočivá), octová, šťavelová, usninová, listová, uhličitá, L-askorbová (= vitamín C) a další. Z vitamínů kromě C obsahuje ještě B1, B2, B3, B6 a B12. Dalšími složkami nápoje jsou alkohol a oxid uhličitý.
Účinky nápoje
Odborná literatura uvádí řadu příznivých účinků na organismus. Mezi choroby a potíže, které kombucha léčí nebo zmírňuje, patří: artritida, aterioskleróza, bolesti hlavy a končetin, cukrovka (působí jako profylaktikum), dna, duševní poruchy, furunkulóza, hemoroidy, kloubový revmatismus, kožní vyrážky a onemocnění (jsou doporučeny obklady z kombuchového nápoje), ledvinové kameny, mandle (při zánětech se kloktá kombuchový nápoj), menstruační bolesti (upravuje i menstruační cyklus), nervozita, nervové poruchy, plísně, podráždění žaludeční sliznice, rakovina (prevence i léčba, obzvláště v raném stádiu, jsou však doloženy i případy vyléčení již metastázujících nádorů), stres, vápenatění cév, ledvin a mozkových kapilár, skleróza multiplex, trombóza, únava, úplavice, vysoký krevní tlak, zácpa, záněty (vnitřní i vnější), zažívací potíže, žaludeční potíže. Kombuchový nápoj má účinky antibiotické, antitoxické, diuretické (při otocích), imunostimulační, odstraňuje jedy z organismu, povzbuzuje a harmonizuje látkovou výměnu (metabolismus), tak přispívá k pročištění organismu, uvádí do rovnováhy kyseliny a zásady v organismu, regeneruje buněčné stěny, normalizuje pH krve, reguluje střevní flóru, reguluje trávení, potlačuje hnilobné bakterie ve střevech, podporuje činnost žláz s vnitřní sekrecí. Celkově zvyšuje kondici a oddaluje stárnutí.
(šál)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2279864
DnesDnes199
VčeraVčera780
Tento týdenTento týden4319
Tento měsícTento měsíc12113

Partnerské weby