Toto koření jistě dobře znají všechny hospodyňky, jeho hvězdice bývají i u nás nádhernou dekorací na adventním věnci nebo na vánočním stromku. Badyán se hojně vyskytuje především v horách jihozápadní Číny, čínští kuchaři ho proto používají už 4000 let. Do Evrop y se dostal na konci 16. století a první zemí, ve které o něm najdeme zmínku, je Anglie. Dnes se ale badyán pěstuje i v Japonsku a Indonésii. Badyán stále patří mezi hlavní koření čínské kuchyně a ve slavných čínských úpravách vepřového a drůbeže je nepostradatelný.

Číňané badyán také často žvýkají pro osvěžení dechu. V Evropě nehrál původně mezi dalšími druhy koření žádnou velkou roli, používal se hlavně k výrobě anýzového oleje nutného k přípravě likéru. S rostoucí popularitou čínské kuchyně se situace změnila. Dnes je badyán součástí některých prášků do pečiva, přidává se do vánočního cukroví, švestkových kompotů či povidel. Když se kůra z badyánu pálí, krásně voní, a proto byla v Japonsku používána jako kadidlo. V blízkosti buddhistických klášterů ovšem roste svatý badyán a je snadné si jeho plody splést s pravým badyánem. Odlišují se od něj pouze pachem připomínajícím pot. Tento rozdíl je třeba mít na paměti, neboť plody nepravého badyánu jsou jedovaté. Hvězdice badyánu jsou nádhernou dekorací na adventním věnci nebo na vánočním stromku.
(vlab)
 

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2259569
DnesDnes473
VčeraVčera685
Tento týdenTento týden1158
Tento měsícTento měsíc14977

Partnerské weby