Pokusy dokazují, že konzumace cibule může pomáhat snížit hladinu cholesterolu, protože zvyšuje hladiny lipoproteinů s vysokou hustotou, což jsou speciální molekuly, které odplavují cholesterol z tělních tkání a arteriálních stěn. Tvrdí se rovněž, že ať už syrová nebo vařená cibule chrání krev před škodlivými účinky mastných jídel. Ukázalo se totiž, že obsahuje látku, která pomáhá snižovat krevní srážlivost a může zvýšit proudění krve, čímž jsou sraženiny snadněji odstraňovány. Existují už také důkazy o tom, že cibule pomáhá chránit před oběhovými chorobami, jako jsou onemocnění koronárních cév, trombózy a široké škály stavů doprovázených záchvaty mrtvice a špatným krevním oběhem. Navíc se dá cibule použít jako dobrý prostředek proti zácpě.
Vědci dále zkoumají schopnost cibule zabránit vzniku rakoviny, protože se všeobecně věří, že sloučeniny síry v této zelenině mohou zabránit růstu rakovinových buněk. Vzhledem k těmto vynikajícím vlastnostem by zajisté neškodilo zařadit cibuli do našeho jídelníčku mnohem častěji.
(pak)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

2237962
DnesDnes97
VčeraVčera970
Tento týdenTento týden1900
Tento měsícTento měsíc14027

Partnerské weby