Listy kopřivy se připravují na způsob špenátu, do rizota, do těsta na knedlíky, noky a nudle nebo se z nich dělá polévka. Dále je přidáváme do bramboráků, omelet, těstovin, závinů a nádivek, se sýrem na pizzu. Kopřiva se dá jíst dokonce i syrová, je třeba ji však najemno nasekat nebo pomačkat válečkem na nudle, aby se zneškodnily žahavé chloupky. Syrové kopřivy přidáváme například do pomazánek. Sušené kopřivy se používají jako koření nebo čaj. Kopřivu můžeme také zamrazit do zásoby. Semena kopřiv, pražená na másle, jsou lahodnou pochoutkou a přísadou do jídel. Kopřiva dvoudomá se může dokonce přidávat i do sladkých jídel, například do koláčů. Z kopřivy také připravujeme posilující a čistící nápoje a sirupy.

Detoxikace
Na jaře pomáhá kopřivová kúra detoxikaci organismu. Připravíme ji následovně: 50 g kořenů a listů z kopřivy dvoudomé vaříme v 1 litru vody 4 minuty. Odvar pijeme 4 až 6krát denně po dobu 3 týdnů, z toho šálek nalačno a šálek před spaním. Během kúry jezte hodně čerstvé zeleniny a omezte bílkoviny.

Kopřivový špenát
Čerstvé listy mladých kopřiv spaříme vroucí vodou a hned poté je zchladíme studenou vodou. Necháme okapat a mezitím opražíme na tuku drobně nakrájenou cibulku. Přidáme kopřivy, smetanu, prolisovaný česnek a koření.

Kopřivová pomazánka
Pomazánku připravíme smícháním jemně nasekaných kopřiv s ovčím sýrem, trochou česneku a olivového oleje.

Kopřiva dvoudomá jako mozeček
Hrst najemno nasekaných kopřiv podusíme na 60 g tuku, přidáme tři vejce a mícháme. Dochutíme solí a pepřem.

Kopřivová polévka I.
Čerstvé listy mladých kopřiv spaříme vroucí vodou a hned poté je zchladíme studenou vodou. Pokrájíme je na kousky, zalijeme vodou a máme základ kopřivové polévky. Do ní můžeme přidat dle chuti kořenovou zeleninu, brambory, cibulovou jíšku. Ochutíme solí a pepřem, zahustíme smetanou a zjemníme máslem.

Kopřivová polévka II.
Čerstvé, jemně nasekané listy osmahneme na olivovém oleji společně s cibulkou a česnekem. Zalijeme vodou a smetanou, poté rozšleháme do krémové konzistence. Kopřivovou polévku dochutíme solí a pepřem, na talíři pak chlebovými kostičkami osmaženými na másle a česneku. Polévka má jemnou chuť připomínající ústřice.

Šťáva z kopřiv
Je výborná proti únavě. Připravíme ji z mladých vrcholků kopřiv, které umyjeme a rozmixujeme. Šťávu přecedíme, dochutíme cukrem a citronem a pijeme zředěné napůl s vodou. Uchováváme v ledničce.

Nápoj z kopřiv
Tento nápoj čistí krev a zbavuje tělo škodlivin. Mladé jarní kopřivy vykopeme i s kořenem, dobře opereme, přelijeme převařenou vodou a necháme 24 hodin ustát. Poté přecedíme přes jemné síto. Nápoj popíjíme následující tři dny.

Kopřivový sirup
80 kopřiv (asi 20 cm vysokých) opereme, zalijeme 3,5 l vody, přidáme 20 g kyseliny citronové a 4 na kolečka (i s kůrou) nakrájené citrony. Vše krátce povaříme a odstavíme na 24 hodin. Potom vymačkáme a přecedíme. Přidáme 3,5 kg cukru, který mícháme až do rozpuštění. Poté slijeme do láhví. Tímto sirupem můžeme osladit čaj, nebo ho užíváme preventivně 1 lžíci denně.
(toh)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2258421
DnesDnes10
VčeraVčera751
Tento týdenTento týden10
Tento měsícTento měsíc13829

Partnerské weby