Červená řepa je vhodný prostředek k posílení imunitního systému a bohatou zásobárnou vitaminů a dalších tělu prospěšných látek. Z vitaminů je to C, některé vitaminy řady B, dále obsahuje kyselinu listovou, karoten, vlákninu a enzymy. Tělu poskytuje křemík, tolik potřebný pro posílení ko stí a cév, dále draslík, hořčík, jód, mangan, zinek, fluor, kobalt, sodík, vápník, vanad a především železo. Ve svém komplexu tyto látky podporují tvorbu inzulínu, zrakovou ostrost, tvorbu krve, chrání před infarktem, mají i antioxidační účinky a podílejí se na zajištění duševní pohody. Konzumace řepy přispívá k lepšímu trávení, odstraňuje z těla jedovaté látky (olovo a radioaktivní látky), snižuje sklon k zácpě, hladinu cholesterolu v krvi. Dále pomáhá při ateroskleróze, vysokém krevním tlaku, onemocnění jater, srdce a krevního oběhu, podporuje krvetvorbu (aktivuje tvorbu červených krvinek). Pozor si musí dát silní diabetici, protože řepa obsahuje větší množství sacharózy (cukrů), a též lidé s náchylností na tvorbu močových kaménků, neboť řepa obsahuje kyselinu šťavelovou. (rie)
 

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 30 let

Fotografie 0016

2279723
DnesDnes58
VčeraVčera780
Tento týdenTento týden4178
Tento měsícTento měsíc11972

Partnerské weby