V kuchyni je považujeme za samozřejmost. Dají se z nich připravit velmi chutná jídla, ale své místo mají také v lidové medicíně. Nejvíce se využívá šťáva ze syrových brambor, která se osvědčuje při vředových chorobách trávicího traktu, močových kamenech, zácpě, hemoroidech. Syrový brambor si velmi cenili i ruští lidoví léčitelé. Bramborovou kúru - pití bramborové šťávy - doporučovali při špatném krevním oběhu, pro upravení látkové výměny. V syrových bramborách jsou mimořádně cenné látky, které působí proti skleróze, dně, revmatismu a jiných chorobách, které souvisejí s překyseleným žaludkem a usazeninami kyseliny močové. Současné výzkumy potvrzují, že syrové brambory hrají důležitou roli i v prevenci rakoviny.
Bramborovou kúru připravíme tak, že syrové brambory - ne však zelené nebo naklíčené - omyjeme kartáčkem a i se slupkou je nastrouháme na nerezovém struhadle. Přidáme několik lžic vody a necháme asi čtvrt hodiny vyluhovat. Pak přecedíme a pijeme na lačný žaludek nejlépe ještě před snídaní asi třicet až čtyřicet minut 1,5 sklenice. První týden doporučují babky kořenářky užívat bramborovou šťávu denně, další týden obden, třetí měsíc třikrát týdně, poslední týden jen jednou týdně. Kúra se provádí čtyři týdny.
(mp)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2165433
DnesDnes597
VčeraVčera636
Tento týdenTento týden1233
Tento měsícTento měsíc11609

Partnerské weby