Paní Libuši D. z Hejnic zajímá: „Jak chutná dračí ovoce, musí se nějak speciálně před konzumací zpracovávat? A má nějaké ozdravné účinky na lidské tělo? Viděla jsem ho v nákupním středisku, když jsem byla v našem krajském městě cosi vyřizovat. Neměla jsem odvahu ho koupit…“
Dragon fruit, pitaya nebo také pitahaya - dračí ovoce je plod několika popínavých variet kaktusů. Běžně se s ním setkáte v zemích Střední a Jižní Ameriky nebo jihovýchodní Asie. Dračí ovoce se konzumuje čerstvé, dužina plodů se tedy jí syrová, je mírně sladká. Chutí připomíná melouny nebo angrešt, vzhledově připomíná dužinu kiwi, také obsahuje malá černá semínka. Ta se jí s dužinou, ale jsou nestravitelná. Slupka pitaye je tenká, ale nejedlá, musí se oloupat. Uřízne se konec a slupka se stáhne směrem dolů. Nebo se plod překrojí, pro zvýraznění chuti se doporučuje pokapat ho citronovou či limetkovou šťávou a dužina se vyjí lžičkou. Variety s bílou dužinou mají podobné aroma jako citrusové plody, červená dužina má vůni mírně nasládlou. Dračí ovoce se může přidat do ovocného salátu z tropických plodů, vyrábějí se z něj džusy a vína, šťávy, marmelády. Dračí ovoce obsahuje především vodu, vlákninu, množství vitaminu C a minerálů. Variety s červenou dužinou jsou bohaté na antioxidanty. Pitaya je důležitým zdrojem vápníku, karotenu, železa a riboflavinu. Pro nízký obsah kalorií je vynikající při dietách na hubnutí. Na Tchaj-wanu používají diabetici dužinu dračího ovoce místo rýže. V zemích jihovýchodní Asie se pitaya používá jako lék při průjmových onemocněních.
(cul)

Planety radí i varují

Sleva na předplatné

Předplatné Týdeníku SPIRIT

 

E-Shop

Již čtete 25 let

Fotografie 0016

Inzerce týdne

Inzerce aktuální týden

 

 

2165433
DnesDnes597
VčeraVčera636
Tento týdenTento týden1233
Tento měsícTento měsíc11609

Partnerské weby